SELECT navigator__module_banners.*, navigator__module_banners_types.template FROM navigator__module_banners INNER JOIN navigator__module_banners_types ON navigator__module_banners.type_id = navigator__module_banners_types.type_id WHERE (category_id = "2") AND (expires > '2024-05-03 14:46:45' or isnull(expires)) AND (max_impressions = 0 OR num_impressions < max_impressions) ORDER BY RAND() LIMIT 0,1

Традиційні аксесуари для лазень у різних країнах

15.11.21
Фото.Традиційні аксесуари для лазень у різних країнах

Відвідування бань та саун є не лише способом фізичного очищення. З давніх-давен у лазні ходили, щоб зустрітися з друзями, обговорити новини і відволіктися від проблем, що накопичилися.

У різних країнах традиції відвідування таких закладів відрізняються. Лазні відрізняються як своїми конструктивними особливостями та температурним режимом, так і наявністю традиційних супутніх аксесуарів: мочалок, віників, масел, лазневого одягу. Всі аксесуари для саун можна придбати тут.

Теплий грузинський Тбілісі

Поціновувачі банних традицій Грузії відзначають лазневий комплекс в історичному центрі Абанотубані у Тбілісі. Він популярний завдяки своєму географічному розташуванню на гірській території з безліччю сірчаних джерел.

Обмивання в грузинських термах відбувається в басейнах із гарячою водою із сірчистих джерел, фанерованих мармуром.

Після прийняття водних процедур для посилення ефекту від впливу температури та цілющих властивостей води прийнято розтиратися рукавицею із вовни. З її допомогою шкіру очищають від омертвілих частинок та покращують кровообіг.

Єгипетське прогрівання

Єгиптяни дуже охайний і кмітливий народ. Вони вигадали обладнати лазні водопроводом і приймали процедури кілька разів на день.

Також жителі Єгипту помітили та довели профілактичну користь інгаляцій. Вони вірили, що гаряча пара, що містить екстракти олій і трав, не тільки очищає та оздоровлює, а й позбавляє гріхів.

Сучасні сауни в Єгипті обладнані у класичному стилі фараонів. Особливе освітлення, арома-олії, трав'яні склади для масажу та масок для тіла створюють відповідний антураж.

У розулі (єгипетській лазні) прогрівання відбувається при температурі не більше 50⁰:

  • на тіло наносять лікувальну глину;
  • півгодини проводять у парній, з вологим ароматизованим повітрям;
  • змивають глину і насолоджуються бархатистістю шкіри.

Після таких процедур можна відчути, як дихає тіло, а контрастний душ приводить у тонус і заряджає енергією.

Римські терми

Для римлян відвідування терм – це особлива багатовікова традиція. Все громадське життя проходило у лазнях. Люди приходили туди розмовляти, малювати, читати, влаштовувати банкети. У римських термах були кімнати для масажу, занять спортом і бібліотеки.

Парні з різною температурою повітря забезпечували поступове прогрівання та підготовку до впливу вищих температур. Після розпарювання шкіру натирали олією і видаляли бруд із тіла скребками. Після очищення було відвідування басейнів з холодною і гарячою водою. Така послідовність запобігала різким перепадам тиску і зміцнювала організм.

Японія: фурако та офуро

У японців прийнято будь-яку подію перетворювати на традиційний ритуал. Їхні банні процедури, крім гігієни, покликані зберегти красу, здоров'я тіла та внутрішню рівновагу, сама процедура складається з 2 частин:

Фурако. Обмившись у душі, порине по груди в бочку або купіль, з водою, ароматизованою настойками цілющих трав і прогрітою до 50⁰ на 15 хвилин. На голову рекомендується надіти банну шапку, змочену у холодній воді.

Офуро. Цей етап має на увазі сухе прогрівання в ємності, наповненій нагрітою тирсою або дрібною галькою.

Після прийняття банних процедур слід розслаблюючий масаж і традиційне чаювання, яке розслаблює тіло та думки, налаштовує на умиротворення.

Аксесуари для сучасних лазень та саун не обмежуються шапочками та віниками. Це термометри з гігрометрами, годинник для контролю перебування, каміння для лазні та гімалайська сіль, термостійкі оздоблювальні матеріали.

З таким набором функціональних аксесуарів можна обладнати лазню або сауну, яка не поступається ні фараонам, ні імператорам.

Другие статьи по теме
Комментарии
Извините, но только зарегистрированные пользователи могут оставлять комментарии. Сперва Вы должно войти либо зарегистрироваться.