SELECT navigator__module_banners.*, navigator__module_banners_types.template FROM navigator__module_banners INNER JOIN navigator__module_banners_types ON navigator__module_banners.type_id = navigator__module_banners_types.type_id WHERE (category_id = "2") AND (expires > '2024-05-04 13:29:25' or isnull(expires)) AND (max_impressions = 0 OR num_impressions < max_impressions) ORDER BY RAND() LIMIT 0,1

Запаморочення: причини, діагностика та лікування

11.05.22

Запаморочення — це загальний термін, який можна використовувати для опису кількох станів. Деякі люди кажуть, що у них паморочиться голова, коли вони відчувають наче можуть втратити свідомість. Деякі люди кажуть, що відчувають запаморочення, коли їм здається, що кімната ніби обертається. Останній стан більш точно визначається як вертиго або головокружіння.

Відчуття запаморочення може бути викликано кількома різними станами, але те, що викликає запаморочення у однієї людини, може не викликати запаморочення в інших.

Системи організму, які пов’язані з запамороченням

Запаморочення, зазвичай, виникає через проблеми в одній з наступних систем організму:

  • система кровообігу: може виникнути запаморочення, якщо до мозку надходить недостатня кількість крові
  • неврологічна система: дисфункція периферичних нервів, головного або спинного мозку може викликати запаморочення
  • внутрішнє вухо: внутрішнє вухо значною мірою відповідає за наше відчуття рівноваги, тому порушення внутрішнього вуха можуть викликати запаморочення
  • дихальна система: якщо ми дихаємо занадто швидко або глибоко, що називається гіпервентиляцією, у нас може виникнути запаморочення або, навіть, втрата свідомості

Причини запаморочення, викликані порушенням системи кровообігу

Специфічні стани кровообігу, які можуть викликати запаморочення - вагітність, зневоднення або занадто швидке вставання (так звана ортостатична гіпотензія, стан, який частіше зустрічається у літніх людей і тих, хто приймає певні ліки). Падіння артеріального тиску, викликане прийомом ліків, може також спричинити запаморочення.

Неврологічні причини

Неврологічні захворювання, що можуть викликати запаморочення - хронічні захворювання, як розсіяний склероз або травми голови, або спинного мозку. У цих випадках вам необхізно постійно спостерігати свій стан у невролога.

Причини, зумовлені захворюваннями внутрішнього вуха

Запаморочення, яке зазвичай супроводжується відчуттям обертання, може бути викликане хворобою Меньєра, лабіринтитом або деякими мігренозними головними болями.

Причини, викликані порушеннями дихання

Основна респіраторна причина запаморочення — гіпервентиляція через занепокоєння. Це також, рідше, може бути викликано інфекцією або іншим захворюванням, що призводять до інтенсивного глибокого дихання.

Інші причини запаморочення: низький рівень цукру в крові, ліки, які ви прийняли, або побічні ефекти, викликані комбінацією певних ліків. Також, причиною може бути вживання алкоголю, наркотичних речовин, знеболюючих або деяких лікарських засобів.

Хоча в більшості випадків запаморочення є тимчасовим і піддається самостійному лікуванню, воно може бути викликане серйозними захворюваннями та травмами: травми голови, судоми, кровотеча в мозок (наприклад, субдуральна гематома) або внутрішній крововилив з наступним циркуляторним шоком.

Коли звертатися до лікаря?

Запаморочення, викликане укачуванням, вживанням алкоголю або застосуванням призначених наркотичних знеболюючих препаратів, зазвичай не потребує втручання лікаря.

  • Якщо ви відчуваєте запаморочення після початку прийому нового лікарського препарату, припиніть його приймати та якомога швидше зателефонуйте своєму лікарю.
  • Рухайтесь повільно, щоб уникнути раптового падіння артеріального тиску. Поговоріть зі своїм сімейним лікарем про можливі причини ортостатичної гіпотензії. Цей стан, зазвичай, не є невідкладною ситуацією, але запаморочення може призвести до травм від падінь і потребує лікування. Якщо у вас спостерігається гіпервентиляція, зберігайте спокій, робіть вдих повільно та використовуйте інші методи лікування синдрому гіпервентиляції.
  • Якщо ви підозрюєте низький рівень цукру в крові (гіпоглікемію), з’їжте щось, що містить як вуглеводи, так і білки. Якщо у вас немає такого комбінованого перекусу, найкраще відійдуть вуглеводи. Приклади простих вуглеводів, які швидко підвищують рівень цукру в крові: фруктовий сік, цукерки, мед або інші кондитерські вироби, солодкий чай.
  • Якщо ви відчуваєте голод і запаморочення зникає після прийому їжі, звертатися до лікаря не потрібно. Однак якщо у вас цукровий діабет, зверніться до лікаря, оскільки вам може знадобитися відкоригувати ліки, щоб уникнути зниження рівня цукру в крові в майбутньому. Якщо з будь-якої причини у вас періодично спостерігаються епізоди низького рівня цукру в крові, вам також варто звернутися до лікаря.
  • Низький рівень цукру в крові може призвести до серйозних ускладнень, таких як кома і навіть смерть. Якщо ваші симптоми не зникають після прийому їжі, можливо, ваше запаморочення не є результатом низького рівня цукру в крові.

Коли варто терміново звернутись до лікаря

Зверніться до відділення невідкладної допомоги, якщо:

  • Ви відчуваєте запаморочення після травми голови або іншого нещасного випадку.
  • Хтось, з ким ви перебуваєте, втрачає свідомість, і ви не можете його розбудити.
  • У вас є ознаки інсульту, такі як одностороння слабкість або обвисання обличчя. Невчасне надання медичної допомоги при інсульті може призвести до втрати працездатності або навіть смерті.
  • У вас або у когось із близьких є судоми або епілепсія.
  • У вас чи когось, з ким ви перебуваєте, сильний головний біль, особливо якщо можна описати головний біль як найгірший, що колись був.
  • У вас висока температура, особливо якщо у вас також болить шия, або якщо ви вже безуспішно намагалися знизити лихоманку за допомогою жарознижуючих препаратів або інших заходів.
  • У вас була сильна діарея та/або блювота та підозра на зневоднення.
  • Запаморочення супроводжується раптовою втратою слуху.
  • У вас біль у грудях, прискорене серцебиття або утруднене дихання.

Якщо ви відчуваєте періодичне запаморочення, звертайтесь до медичного центру «МЕДГАРАНТ» у Черкасах. Кваліфіковані лікарі діагностують причину та нададуть вам необхідну медичну допомогу.

Другие статьи по теме
11.03.24 Коли варто звернутися до ортодонта-гнатолога
06.03.24 Сучасна стоматологія до ваших послуг
10.01.24 Прикраса тіла - пірсинг
12.10.23 Фурункулез. Разговор о не просто прыщах
23.09.23 Выполнение точной аудиометрии в Киеве: 3 причины воспользоваться услугами Центра слуха «Симерекс»
07.08.23 5 найкращих технологічних інновацій у стоматології у 2023 році за версією видання Стоматологія сьогодні
19.04.23 Методи дроблення каменів, що використовуються в клініці UROLOGIST VALETSKYI в Львові
12.01.23 Бутылки для воды с логотипом
09.10.22 Эффективность лазерной эпиляции
03.10.22 Аптечка путешественника
04.08.22 Осмотр у проктолога
Комментарии
Извините, но только зарегистрированные пользователи могут оставлять комментарии. Сперва Вы должно войти либо зарегистрироваться.