SELECT navigator__module_banners.*, navigator__module_banners_types.template FROM navigator__module_banners INNER JOIN navigator__module_banners_types ON navigator__module_banners.type_id = navigator__module_banners_types.type_id WHERE (category_id = "2") AND (expires > '2024-05-06 07:16:09' or isnull(expires)) AND (max_impressions = 0 OR num_impressions < max_impressions) ORDER BY RAND() LIMIT 0,1

Особливості структури та класифікація сучасних видавництв

03.12.15
Фото.Особливості структури та класифікація сучасних видавництв

На специфіку структури будь-якого видавництва впливає багато факторів. По-перше, важливу роль відіграє тип видавництва, що визначається характером та змістом його діяльності. Сучасні видавництва розрізняються за такими головними особливостями:

- за формою власності (приватні, державні, акціонерні та кооперативні);

- за економічною природою діяльності (комерційні та некомерційні);

- за масштабом роботи (великі, середні, малі);

- за віковими групами читачів для яких випускається продукція (література для дітей, для молоді, для дорослих);

- за знаковим принципом (текстові, нотні, картографічні, електроні тощо);

- за тематичним спектром книг (вузькоспеціалізовані, універсальні, зі специфічним спрямуванням);

- за структурою підпорядкування.

Залежно від форми власності всі книжкові видавництва розділяються на приватні, державні, акціонерні та кооперативні.

Специфіка економічної природи діяльності теж суттєво відрізняється. В наш час існують комерційні (орієнтовані лише на отримання прибутку від книговидання) та некомерційні видавництва, які займаються книжковою справою не з метою власного збагачення, а для інших цілей (пропаганда, просвіта тощо).

За масштабами роботи видавництва розділяють на три основні групи: великі (які за рік випускають більше сотні найменувань книжок), середні (друкують від десяти до ста найменувань в рік) та малі (видають до десяти найменувань протягом року). Такий поділ є доволі умовним, адже для оцінки масштабу видавництва потрібно враховувати не лише кількість найменувань, а й тираж його продукції, наприклад видавництво Основи - osnovypublishing.com можемо віднести до видавництва середніх маштабів. Іноді, оцінюючи видавництва за цим критерієм, враховують також об’єм обороту коштів за рік.

Розділяючись за віковою специфікою потенційних читачів, існують видавництва орієнтовані на дитячу аудиторію, на молодь чи на дорослих.

В залежності від знакового принципу розрізняють текстові, нотні, картографічні, електронні та видання орієнтовані на твори мистецтв.

За особливостями тематичного напрямку розрізняють видавництва з вузькою спеціалізацію, універсальні та зі специфічною тематикою. До першої групи відносять видавництва, які зосереджені лише на певному різновиді професійної літератури (наукова, навчальна тощо). Універсальні – працюють в широкому літературному діапазоні. Специфічно спрямовані видавництва спеціалізуються на літературі пов’язаній, наприклад, з релігією, туризмом, розвагами, мистецтвом тощо.

Залежно від специфіки структури підпорядкування бувають самостійні видавництва, концерни та групи.

Таким чином, специфіка структури будь-якого видавництва залежить від багатьох факторів, а особливо від типу видавництва.

Другие статьи по теме
03.10.23 Диван или кровать - что выбрать
10.02.22 Кружево оптом и в розницу с доставкой по Украине
04.01.22 Свадьбы по сезонам: советы профессионалов
27.04.21 Как часто следует очищать лицо
09.06.20 Незаменимый напиток - ароматный кофе
28.02.20 Казан з алюмінію: плюси та мінуси
22.05.19 Вам обязательно стоит посетить наш магазин янтарных изделий
04.05.19 Химчистка
10.10.18 Интернет-магазин iOK - креативные подарки для всех
26.07.18 В каких бытовых помещениях стоит устанавливать теплый пол
12.06.18 Поиск работы работниками после сорока - курсы видеоблоггеров?
Комментарии
Извините, но только зарегистрированные пользователи могут оставлять комментарии. Сперва Вы должно войти либо зарегистрироваться.